© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona

Kotlety z grochu

Składniki na ok. 8 sztuk (4 porcje): 

  • szklanka grochu łuskanego (ok. 200g)

  • kawałek czerstwej bułki (ok. 30 g)

  • 1,5 łyżki masła lub oleju

  • 1 jajko (lub 1 łyżka papki z siemienia lnianego)

  • średnia cebula

  • 2 łyżki bułki tartej

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Groch ugotuj. Bułkę namocz w wodzie i zmiksuj dokładnie w blenderze razem z grochem.
     

  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle lub oleju, a czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj do grochu.
     

  3. Masę dopraw solą i pieprzem, wbij jajko lub wmieszaj papkę z siemienia (2 łyżki mielonego siemienia+ 3 łyżki gorącej wody, papka jest gotowa po 5 minutach).
     

  4. Wyrabiaj okrągłe, grube kotlety, obtaczaj w bułce tartej i usmaż na oleju, możesz odsączyć na ręczniczku. Mogą się trochę rozpadać ale po przestudzeniu sa bardziej zwarte.  
     

  5. Podawaj z sosem grzybowym i z ostrą surówką np. z korniszonów (org.) albo w bułce jak burgery. Na zimno smakują jak klasyczne mielone z cebulką. 
      

Przepis na podstawie:
Bohdan Jacórzyński
Rośliny Strączkowe w naszym żywieniu, Warszawa 1984