© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona

Soczewica 
czerwona

Składniki na 4 porcje: 

•  200 g soczewicy 
•  30 g masła 
•  2 łyżki oliwy 
•  3 ząbki czosnku 
•  1 łyżeczka kuminu 
•  4 średnie pomidory bez skórki (w kostkę) 
•  25 g posiekanej kolendry
•  60 g tahini 
•  2 łyżki soku z cytryny 
•  Pół czerwonej cebuli w plasterki 
•  Sól i pieprz

Do podania:

 

•  2 jaja na twardo (opcjonalnie)
•  Papryka w proszku

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę do miękkości – 20-30 min. Na patelni rozpuść masło i oliwę, 
dodaj czosnek ikumin, podsmażaj przyprawy minutę. Dodaj pomidory większość 
kolendry i soczewicę. 

Duś przez kilka minut, mieszając. Dodaj tahini, sok z cytryny, 70ml wody, 
1 łyżeczkę soli i szczyptę świeżego pieprzu. Zmniejsz płomień i ciągle mieszając 
podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż będzie gorąca i gęsta. 
Lekko rozgnieć tłuczkiem. 

Rozprowadź na półmisku, posyp cebulą, resztą kolendry, skrop oliwą. 
Podaj z jajkami, oprószone papryką.