Frijoles refritos - fasolka podsmażana

Składniki na 4 porcje: 

  • fasola pinto - 1,5 szklanki ugotowanej w stylu meksykańskim  

  • 2 małe cebule

  • świeża papryczka chili

  • 4 łyżki oleju 

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • garść świeżej kolendry

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_PI

Przygotowanie:

  1. Fasolę ugotuj z jedną całą małą cebulą i świeżą papryczką chili.

  2. Cebulę pokrój na drobne kawałki, a czosnek posiekaj. W garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i podsmaż aż będzie miękka, około 3 minut. Dodaj czosnek, podsmażaj jeszcze minutę. 

  3. Na patelnię dodaj fasolę razem z wodą z gotowania. Zmiksuj fasolę na masę za pomocą blendera, dodając w miarę potrzeby więcej wody. Możesz także użyć tłuczka do ziemniaków. Gotuj jeszcze 15 minut, masa ma być odparowana, ale nie za gęsta, jak gęsty dip. 

  4. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę.

  5. Zjadaj z tortillą, plackiem, chlebem albo nachosami. 

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now