© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona

Frijoles refritos - fasolka podsmażana

Składniki na 4 porcje: 

  • fasola pinto - 1 puszka lub 1,5 szklanki ugotowanej  

  • 1 mała cebula

  • łyżka oleju 

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka chili w proszku

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego

  • sól i pieprz

  • Garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Rozgrzej olej rzepakowy w dużym garnku na średnim ogniu. Cebulę pokrój na drobne kawałki, a czosnek posiekaj. Dodaj cebulę i podsmaż aż będzie miękka, około 3 minut. Dodaj czosnek i chili, podsmażaj jeszcze minutę. 

Na patelnię dodaj odsączoną z zalewy fasolę i bulion. Gotuj około 5 minut. Zmiksuj fasole na gładką masę, dodając w miarę potrzeby więcej bulionu.

Dopraw solą i pieprzem i dodaj kolendrę. W meksykańskim stylu - zjadaj z warzywami zawiniętymi w tortilli.