© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona

Hummus 

Składniki na duży słoik:

  • 250g suchej ciecierzycy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka (270 g) jasnej pasty tahini

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 4 ząbki czosnku, posiekane albo przeciśnięte przez praskę

  • 1/3 szklanki lodowato zimnej wody

  • sól

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody.
     

  2. Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Ustaw garnek z grubym dnem na dużym ogniu i wrzuć osuszoną ciecierzycę razem z sodą. Smaż na sucho ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj.
    Jeśli wiesz, że hummus powoduje u Ciebie wzdęcia odlej wodę po pierwszym zagotowaniu, zbierz szumowiny, dodaj 1/3 łyżeczki sody.
    Jeśli nie, gotuj bez odlewania 30-40 minut, aż będzie bardzo miękka, rozpadająca się w palcach. Odcedź.

     

  3. Ciecierzycę wrzuć do blendera lub dużej miski, jeśli używasz blendera z nasadką koktajlową. Miksuj do uzyskania gęstej pasty. Bywa naprawdę gęsta, czasem przydaje się pomoc w trzymaniu miski.
     

  4. Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek i płaską łyżeczkę soli morskiej. Miksuj dalej.
     

  5. I teraz czas na czary: dodaj stopniowo lodowatą wodę a masa stanie się idealnie gładka i kremowa. Miksuj dalej – nawet 5 minut aby pozbyć się reszty grudek. 
     

  6. Gotowy hummus powinien odpocząć min. 30 minut. Resztę wstaw do lodówki i wyjmij pół godziny przed podaniem.

Przepis na podstawie: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Jerozolima