Cecina (czyli takie coś)

2 blaszki z piekarnika (na 4 osoby)

  • 300g mąki z ciecierzycy 

  • 750ml wody 

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 4 łyżki oliwy

  • dowolne warzywa (opcjonalnie) 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_CI

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę i stopniowo dodawaj mąkę (z solą). Dokładnie wymieszaj aż do pozbycia się grudek. 

  2. Następnie dodaj 4 łyżki oliwy. Ciasto ma mieć konsystencję pitnego jogurtu. 

  3. Odstaw na min. godzinę. 

  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dwie blachy do pieczenia posmaruj obficie oliwą, tak żeby na całej powierzchni była warstwa. 

  5. Ciasto wylej na grubość 0,5-1 cm. Piecz 20-25 minut do zrumienienia. 

  6. Wyjmij z piekarnika, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Cecinę możesz upiec z warzywami, np. różyczkami brokułu, liśćmi jarmużu, zielonymi szparagami. Podzielone na małe cząstki warzywa rozłóż na blasze i zalej warstwą ciasta. 

Przepis podstawowy poznałam dzięki książce Alfredo Boscolo i Leonardo Masi Kuchnia Dantego (wyd. Nisza). Cudna to jest lektura, nie tylko kulinarna, i kuchni włoskiej elementarz.  

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now