© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona

Sałatka
z pieczonych
warzyw i fasoli

Składniki na 2-4 porcje: 

•  szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 
•  liść laurowy, ziele angielskie
•  3 marchewki
•  pęczek rzodkiewek
•  nieduży kalafior
•  4 średnie pomidory
•  koperek
•  szczypiorek
•  sól
•  płynny miód lub syrop z agawy
•  wędzona papryka
•  oliwa

marynata do fasoli:
•  oliwa
•  sól
•  ocet winny
•  szalotka
•  zatar - tymianek, sumak, sezam

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc. Po czym gotujemy około godziny na wolnym ogniu 
do miękkości, w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela, odrobiny oliwy i soli. 
Ugotowaną mieszamy w misce z oliwą, octem winnym, posiekaną szalotką oraz 
zatarem, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafior kroimy w plastry.
 
Blachę smarujemy oliwą układamy kalafior. Solimy, skrapiamy miodem i oliwą, 
posypujemy wędzoną papryką.Marchewki i rzodkiewki myjemy, kroimy 
na mniejsze części. Wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą i solą.
 
Wykładamy na blachę. Pomidory kroimy na pół w poprzek. 
Umieszczamy na blaszce obok marchewki i rzodkiewek.
 
Wszystkie warzywa pieczemy około 30-40 minut, aż będą miękkie.
 
Gdy będą gotowe, wszystko układamy na talerzu obok siebie lub też warstwowo. 
Posypujemy koperkiem, można użyć także innych świeżych ziół. 

Przepis pochodzi od Marty Koczi <3 
https://www.facebook.com/koczikarmi/