Brownie fasolowe
Do brownie możesz użyć fasoli czerwonej, białej,
z puszki lub gotowanej. Pinto też jest ok.
Składniki na kwadratową lub prostokątną blaszkę ok 20x20 cm
-
250 g ugotowanej fasoli (lub 1 puszka) - może być Piękny Jaś drobny, czerwona albo Pinto
-
150 g gorzkiej czekolady
-
100 g masła lub oleju kokosowego
-
ok 15 sztuk suszonych daktyli
-
3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody lub 2 jajka
-
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
-
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W tym celu włóż czekoladę i tłuszcz do miski i postaw na garnku z gotującą się wodą lub innym płynem. Gdy się rozpuści odstaw do ostygnięcia. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na 5 min.
-
Do głębokiej miski przełóż fasolę, czekoladę z olejem, namoczone daktyle, dodaj proszek do pieczenia i sól, wszystko zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj siemię i jeśli używasz, masło orzechowe. Jeszcze raz zblenduj. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (w zależności czy lubisz brownie bardziej mokre czy wypieczone). Przed krojeniem warto poczekać aż dobrze ostygnie, krój na małe kwadratowe porcje.
Wariacje:
-
Zamiast masła orzechowego możesz dodać dowolne posiekane orzechy, albo wiórki kokosowe.
-
Możesz użyć także białej fasoli, ciasto i tak będzie brązowe od czekolady.
-
W sezonie dodaj do masy dużą garść malin a otrzymasz słodko-kwaśne malinowe brownie.