Brownie fasolowe

Do brownie możesz użyć fasoli czerwonej, białej,
z puszki lub gotowanej. Pinto też jest ok. 

Składniki na kwadratową lub prostokątną blaszkę ok 20x20 cm

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_PI
  • 250 g ugotowanej fasoli (lub 1 puszka) - może być Piękny Jaś drobny, czerwona albo Pinto

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła lub oleju kokosowego

  • ok 15 sztuk suszonych daktyli

  • 3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody lub 2 jajka

  • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W tym celu włóż czekoladę i tłuszcz do miski i postaw na garnku z gotującą się wodą lub innym płynem. Gdy się rozpuści odstaw do ostygnięcia. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na 5 min.

  3. Do głębokiej miski przełóż fasolę, czekoladę z olejem, namoczone daktyle, dodaj proszek do pieczenia i sól, wszystko zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj siemię i jeśli używasz, masło orzechowe. Jeszcze raz zblenduj. Ciasto wylej na wyłożoną papierem formę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (w zależności czy lubisz brownie bardziej mokre czy wypieczone). Przed krojeniem warto poczekać aż dobrze ostygnie, krój na małe kwadratowe porcje. 

Wariacje:

  • Zamiast masła orzechowego możesz dodać dowolne posiekane orzechy, albo wiórki kokosowe.

  • Możesz użyć także białej fasoli, ciasto i tak będzie brązowe od czekolady.

  • W sezonie dodaj do masy dużą garść malin a otrzymasz słodko-kwaśne malinowe brownie.

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona