top of page

Suszo-odporność,

czyli jak strączkowe pomagają

wyżywić świat

Rośliny strączkowe potrzebują stosunkowo niewiele wody by rosnąć, dzięki czemu

mogą być uprawiane nawet w trudnych warunkach, gdzie inne rośliny (np. zboża) nie

są w stanie przetrwać (3). Dzięki temu mogą być uprawiane w bardzo suchym klimacie
i zapewniać bezpieczeństwo żywnościowe w społecznościach w krajach o niskim dochodzie, np. w Afryce i Azji (1, 2).

Bezpieczeństwo żywnościowe?

Większość ludzi z tej części świata nie zastanawia się pewnie zbyt często nad tym pojęciem. Sklepowe półki są pełne jedzenia i aktualnie częstszym problemem staje się nadmiar jedzenia niż głód. Jednak w krajach rozwijających się miliony ludzi nie mogą pozwolić sobie na codzienny kawałek mięsa, ryby czy sera. Nasiona strączkowych, wyhodowane na własnym kawałku ziemi, są często jedyną szansą na posiłek z białkiem, a także służą za wartościowy surowiec na sprzedaż na lokalnym rynku. 

Światowy rynek strączkowych jest bardzo rozdrobniony – 90% produkowanych strączkowych pochodzi od ponad 100 milionów lokalnych rolników uprawiających te nasiona na własne potrzeby (3).

Małe nasiona z ekipy be strąk pomagają wyżywić świat.

Źródła:

1. McDermott J., Wyatt A.J.: The role of pulses in sustainable and healthy food systems. Annals of The New York Academy of Sciences 2017, 1392: 30–42

2. Singh P., Singh K.M., Shahi B.: Pulses for Sustainable Livelihood and Food Security. 

MPRA Paper 2017, 80269

3. Pulses. Nutritional seeds for a sustainable future. FAO 2016

bottom of page