Cecina (czyli takie coś)
2 blaszki z piekarnika (na 4 osoby)
-
300g mąki z ciecierzycy
-
750ml wody
-
3/4 łyżeczki soli
-
4 łyżki oliwy
-
dowolne warzywa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Do miski wlej wodę i stopniowo dodawaj mąkę (z solą). Dokładnie wymieszaj aż do pozbycia się grudek.
-
Następnie dodaj 4 łyżki oliwy. Ciasto ma mieć konsystencję pitnego jogurtu.
-
Odstaw na min. godzinę.
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dwie blachy do pieczenia posmaruj obficie oliwą, tak żeby na całej powierzchni była warstwa.
-
Ciasto wylej na grubość 0,5-1 cm. Piecz 20-25 minut do zrumienienia.
-
Wyjmij z piekarnika, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem.
Cecinę możesz upiec z warzywami, np. różyczkami brokułu, liśćmi jarmużu, zielonymi szparagami. Podzielone na małe cząstki warzywa rozłóż na blasze i zalej warstwą ciasta.
Przepis podstawowy poznałam dzięki książce Alfredo Boscolo i Leonardo Masi Kuchnia Dantego (wyd. Nisza). Cudna to jest lektura, nie tylko kulinarna, i kuchni włoskiej elementarz.