Gulasz z czerwoną soczewicą i pomidorami (dahl)
Składniki na 4 porcje:
-
2 średnie cebule
-
2 ząbki czosnku
-
kilka łyżek oliwy z oliwek
-
5 cm imbiru
-
papryczka chili
-
1 duża marchewka
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
-
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-
1 łyżeczka ostrej papryki albo ¼ chili (opcjonalnie)
-
1,5 szklanki (300 g) czerwonej soczewicy
-
1,5 litra wody
-
1 puszka pomidorów (400g)
-
dwie garście świeżego szpinaku
-
Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
-
Przygotuj warzywa - cebulę pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę, imbir obierz i drobno posiekaj (albo zetrzyj na tarce). Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie.
-
Garnek z grubym dnem ustaw na średnim ogniu, dodaj oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, papryczkę imbir i przyprawy, zamieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Dodaj marchew i soczewicę, zamieszaj i podsmaż kilka minut. Następnie dodaj wodę i gotuj wszystko na średnim ogniu 15 minut bez przykrycia.
-
Dodaj pomidory, jeśli są całe rozdrobnij je. Gotuj jeszcze 15 minut na młąym ogniu, lekko przykryte. Jeśli danie jest za gęste, dodaj jeszcze trochę wody. Soczewica w tym daniu rozpadnie się, tworząc gęstą, pachnącą zupę-gulasz.
-
Na koniec dodaj liście szpinaku, zamieszaj i dopraw sokiem z cytryny i solą.
Wariacje:
Jarmuż zamiast szpinaku - użyj liści jarmużu (bez twardych łodyg), są twardsze niż szpinak, więc dodaj je tak aby mogły chwilę się pogotować.
Kolendra - użyj całego pęczka zamiast szpinaku lub użyj dodatkowo. Łodyżki oddziel od liści, pokrój je i dodaj do smażenia razem z czosnkiem i przyprawami. Liście dodaj na końcu.
Jedną puszka pomidorów więcej – wtedy danie będzie bardziej jak zupa niż gesty gulasz.
Możesz podawać z jogurtem greckim zmieszanym ze świeżym ogórkiem albo rzodkiewką – taki dodatek dodaj daniu świeżości.