top of page

Gulasz z czerwoną soczewicą i pomidorami (dahl)

Składniki na 4 porcje: 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO
  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek oliwy z oliwek

  • 5 cm imbiru

  • papryczka chili 

  • 1 duża marchewka

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)

  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka ostrej papryki albo ¼ chili (opcjonalnie)

  • 1,5 szklanki (300 g) czerwonej soczewicy

  • 1,5 litra wody

  • 1 puszka pomidorów (400g)

  • dwie garście świeżego szpinaku

  • Sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa - cebulę pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę, imbir obierz i drobno posiekaj (albo zetrzyj na tarce). Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie.

  2. Garnek z grubym dnem ustaw na średnim ogniu, dodaj oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, papryczkę imbir i przyprawy, zamieszaj i podsmażaj jeszcze 3 minuty. Dodaj marchew i soczewicę, zamieszaj i podsmaż kilka minut. Następnie dodaj wodę i gotuj wszystko na średnim ogniu 15 minut bez przykrycia.

  3. Dodaj pomidory, jeśli są całe rozdrobnij je. Gotuj jeszcze 15 minut na młąym ogniu, lekko przykryte. Jeśli danie jest za gęste, dodaj jeszcze trochę wody. Soczewica w tym daniu rozpadnie się, tworząc gęstą, pachnącą zupę-gulasz.

  4. Na koniec dodaj liście szpinaku, zamieszaj i dopraw sokiem z cytryny i solą.  

 

Wariacje:

Jarmuż zamiast szpinaku - użyj liści jarmużu (bez twardych łodyg), są twardsze niż szpinak, więc dodaj je tak aby mogły chwilę się pogotować. 

Kolendra - użyj całego pęczka zamiast szpinaku lub użyj dodatkowo. Łodyżki oddziel od liści, pokrój je i dodaj do smażenia razem z czosnkiem i przyprawami. Liście dodaj na końcu.

Jedną puszka pomidorów więcej – wtedy danie będzie bardziej jak zupa niż gesty gulasz.

Możesz podawać z jogurtem greckim zmieszanym ze świeżym ogórkiem albo rzodkiewką – taki dodatek dodaj daniu świeżości. 

bottom of page