Sałatka z pieczonych
warzyw i fasoli

Składniki na 2-4 porcje: 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

•  szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 
•  liść laurowy, ziele angielskie
•  3 marchewki
•  pęczek rzodkiewek
•  nieduży kalafior
•  4 średnie pomidory
•  koperek
•  szczypiorek
•  sól
•  płynny miód lub syrop z agawy
•  wędzona papryka
•  oliwa

marynata do fasoli:
•  oliwa
•  sól
•  ocet winny
•  szalotka
•  zatar - tymianek, sumak (albo trochę cytrynowej         skórki), sezam

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz przez noc. Następnie ugotuj do miękkości, w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela, odrobiny oliwy i soli. 

  2. Ugotowaną fasolę wymieszaj w misce z marynatą.

  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  4. Blachę posmaruj oliwą. Kalafior pokrój w plastry i ułóż na blasze. Posól, skrop miodem
    i oliwą, posyp wędzoną papryką.

  5. Marchewki i rzodkiewki umyj, pokrój na mniejsze części. Wrzuć do miski i wymieszaj 
    z oliwą i solą i dołóż na blachę do kalafiora.

  6. Pomidory pokrój na pół w poprzek. Umieść na blaszce obok marchewki i rzodkiewek.

  7. Wszystkie warzywa piecz około 30-40 minut, aż będą miękkie.

  8. Gdy będą gotowe, nałóż porcje warzyw na talerzach obok siebie. Na wierzch ułóż kilka łyżek fasoli. Posyp koperkiem, można użyć także innych świeżych ziół. 

Przepis pochodzi od Marty Koczi  
https://www.facebook.com/koczikarmi/ 

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona