Sałatka z pieczonych
warzyw i fasoli
Składniki na 2-4 porcje:
• szklanka suchej fasoli Piękny Jaś
• liść laurowy, ziele angielskie
• 3 marchewki
• pęczek rzodkiewek
• nieduży kalafior
• 4 średnie pomidory
• koperek
• szczypiorek
• sól
• płynny miód lub syrop z agawy
• wędzona papryka
• oliwa
marynata do fasoli:
• oliwa
• sól
• ocet winny
• szalotka
• zatar - tymianek, sumak (albo trochę cytrynowej skórki), sezam
Przygotowanie:
-
Fasolę namocz przez noc. Następnie ugotuj do miękkości, w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziela, odrobiny oliwy i soli.
-
Ugotowaną fasolę wymieszaj w misce z marynatą.
-
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Blachę posmaruj oliwą. Kalafior pokrój w plastry i ułóż na blasze. Posól, skrop miodem
i oliwą, posyp wędzoną papryką. -
Marchewki i rzodkiewki umyj, pokrój na mniejsze części. Wrzuć do miski i wymieszaj
z oliwą i solą i dołóż na blachę do kalafiora. -
Pomidory pokrój na pół w poprzek. Umieść na blaszce obok marchewki i rzodkiewek.
-
Wszystkie warzywa piecz około 30-40 minut, aż będą miękkie.
-
Gdy będą gotowe, nałóż porcje warzyw na talerzach obok siebie. Na wierzch ułóż kilka łyżek fasoli. Posyp koperkiem, można użyć także innych świeżych ziół.
Przepis pochodzi od Marty Koczi
https://www.facebook.com/koczikarmi/