top of page
Fasola z porem
i pieczarkami

Składniki na 4 porcje:
-
szklanka ugotowanej fasoli, np. Piękny Jaś drobny (ew z puszki)
-
1 por
-
1 mała czerwona cebula
-
kilka pieczarek
-
3 ząbki czosnku
-
olej rzepakowy albo oliwa
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
-
Cebulę pokrój w kostkę, pora w cienkie półtalarki, posiekaj czosnek, a pieczarki pokrój jak lubisz.
-
Na średniej patelni, rozgrzej wybrany tłuszcz, dodaj cebulę, pora, czosnek, posól, podsmaż, możesz dodać trochę wody, żeby składniki poddusiły się. Następnie dodaj pieczarki, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut aż się podduszą.
-
Dodaj fasolę, wymieszaj wszystko i podgrzej.
-
Posyp obficie natką pietruszki, podawaj z chlebem, kaszą albo ryżem.
bottom of page