Fasola z porem
i pieczarkami 

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka ugotowanej fasoli, np. Piękny Jaś drobny (ew z puszki)

  • 1 por 

  • 1 mała czerwona cebula 

  • kilka pieczarek 

  • 3 ząbki czosnku 

  • olej rzepakowy albo oliwa

  • opcjonalnie - pół łyżki masła i łyżeczka mąki 

  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pora w cienkie półtalarki, posiekaj czosnek, a pieczarki pokrój jak lubisz. 

  2. Na średniej patelni, rozgrzej wybrany tłuszcz, dodaj cebulę, pora, czosnek, posól, podsmaż, możesz dodać trochę wody, żeby składniki poddusiły się. Następnie dodaj pieczarki, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut aż się podduszą. 

  3. Dodaj fasolę, wymieszaj wszystko i podgrzej. Możesz dodać łyżeczkę masła i mąki, żeby zagęścić danie. 

  4. Posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą, chlebem albo ryżem.

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona