top of page

Fasola z porem
i pieczarkami 

To danie w 15 minut, które świetnie sprawdzi się w zimowe miesiące. Można do niego wykorzystać smutne pieczarki zalegające na dnie lodówki. 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka ugotowanej fasoli, np. Piękny Jaś drobny (lub z puszki)

  • 1 por 

  • 1 mała dowolna cebula 

  • kilka pieczarek 

  • 3 ząbki czosnku 

  • olej rzepakowy albo oliwa

  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój drobno, pora w cienkie półtalarki, pieczarki w półplasterki, a czosnek posiekaj.

  2. Na średniej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulę, pora, czosnek, posól, podsmaż, aż cebula i por zmiękną. Następnie dodaj pieczarki, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut aż wszystkie składniki podduszą się.

  3. Do masy dodaj fasolę, wymieszaj wszystko i podgrzej. Możesz doprawić sosem sojowym, albo świeżo mielonym pieprzem.

  4. Posyp obficie natką pietruszki, podawaj z chlebem lub kaszą, np. gryczaną niepaloną lub jaglaną. Możesz podać dodatkowo z ogórkiem kiszonym. 

bottom of page