Fasola z porem
i pieczarkami
To danie w 15 minut, które świetnie sprawdzi się w zimowe miesiące. Można do niego wykorzystać smutne pieczarki zalegające na dnie lodówki.
Składniki na 4 porcje:
-
szklanka ugotowanej fasoli, np. Piękny Jaś drobny (lub z puszki)
-
1 por
-
1 mała dowolna cebula
-
kilka pieczarek
-
3 ząbki czosnku
-
olej rzepakowy albo oliwa
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
-
Cebulę pokrój drobno, pora w cienkie półtalarki, pieczarki w półplasterki, a czosnek posiekaj.
-
Na średniej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulę, pora, czosnek, posól, podsmaż, aż cebula i por zmiękną. Następnie dodaj pieczarki, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut aż wszystkie składniki podduszą się.
-
Do masy dodaj fasolę, wymieszaj wszystko i podgrzej. Możesz doprawić sosem sojowym, albo świeżo mielonym pieprzem.
-
Posyp obficie natką pietruszki, podawaj z chlebem lub kaszą, np. gryczaną niepaloną lub jaglaną. Możesz podać dodatkowo z ogórkiem kiszonym.