top of page

Fasola ze szpinakiem
(lub botwinką lub szczawiem)

Składniki na 4 porcje:

  • 400-450g białej ugotowanej białej fasoli

  • 1 pęczek szpinaku w liściach

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół papryczki chili 

  • kilka łyżek oliwy (lub masło + oliwa)

  • sok z połowy cytryny

  • garść koperku i garść natki lub innych ziół

  • sól i pieprz

  • ser feta (opcjonalnie)

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, oddziel łodyżki i drobno je pokrój, liście pokrój oddzielnie.

  2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż je na niedużym ogniu aż zaczną pachnieć, dorzuć łodyżki szpinaku.

  3. Dodaj fasolę i pozwól jej się trochę zrumienić z każdej strony. Dodaj liście szpinaku i duś razem, aż liście zwiędną. Zdejmij z kuchenki, dodaj posiekaną szczodrą garść koperku
    i natki oraz sok z cytryny, dopraw do smaku. Wymieszaj i przełóż do miski.


    Możesz podać posypane serem feta, polane oliwą lub innym dobrym olejem, samą albo 
    z pieczywem lub kaszą. Danie jest kwaśne, świeże i sycące. 

Wariacje:

  • Botwinka – łodyżki i buraczki botwinki pokrój i podsmaż razem z cebulą, liście dodaj na koniec. Kolor jest obłędny!

  • Szczaw – dodaj mniej soku z cytryny, i  dopraw wg uznania (szczaw jest kwaśny)

  • Jarmuż – użyj liści jarmużu (oderwij je od twardych łodyg) podzielonych na małe kawałki i dodaj je do fasoli na trochę dłużej niż szpinak.

  • Dymka zamiast cebuli - dodaj ją do smażenia razem z fasolą zamiast szklić ją na oliwie. Danie będzie wyrazistsze, ale też jeszcze bardziej świeże.

bottom of page