top of page

Grochówka

Garnek zupy

  • 1,5 szklanki (150g) grochu w połówkach 

  • 2 łyżki oleju

  • 1 średnia cebula 

  • 1 duży ziemniak

  • 1 duża marchewka 

  • 1,5 litra wody 

  • łyżeczka majeranku 

  • 1 laska selera naciowego 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_GR

Przygotowanie:

  1. Cebulę, seler, marchewkę i ziemniaka pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa, dodaj ziele angielkie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
    i podsmaż na średnim ogniu. 

  2. Groch wypłucz w wodzie i wrzuć do garnka, zalej wodą. Zagotuj i gotuj przez 40 minut aż groch będzie miękki, nawet rozpadający się. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj wody.

  3. Dopraw zupę solą, majerankiem, kuminem. 

Wariacje:

Zupę możesz podawać z liśćmi jarmużu albo szpinaku, które odświeżą danie.

Kalafior - do podsmażania warzyw możesz dodać kalafiora, doprawić kolendrą, kuminem, curry, albo garam masala i trochę zblendować. W takiej wersji grochówka nabiera orientalnego wymiaru.

bottom of page