Grochówka
Garnek zupy
-
1,5 szklanki (150g) grochu w połówkach
-
2 łyżki oleju
-
1 średnia cebula
-
1 duży ziemniak
-
1 duża marchewka
-
1,5 litra wody
-
łyżeczka majeranku
-
1 laska selera naciowego
Przygotowanie:
-
Cebulę, seler, marchewkę i ziemniaka pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa, dodaj ziele angielkie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
i podsmaż na średnim ogniu. -
Groch wypłucz w wodzie i wrzuć do garnka, zalej wodą. Zagotuj i gotuj przez 40 minut aż groch będzie miękki, nawet rozpadający się. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj wody.
-
Dopraw zupę solą, majerankiem, kuminem.
Wariacje:
Zupę możesz podawać z liśćmi jarmużu albo szpinaku, które odświeżą danie.
Kalafior - do podsmażania warzyw możesz dodać kalafiora, doprawić kolendrą, kuminem, curry, albo garam masala i trochę zblendować. W takiej wersji grochówka nabiera orientalnego wymiaru.