top of page

Grochówka

Garnek zupy

  • 1,5 szklanki (150g) grochu w połówkach 

  • 2 łyżki oleju

  • 1 średnia cebula 

  • 1 duży ziemniak

  • 1 duża marchewka 

  • 1 laska selera naciowego 

  • 1,5 litra wody 

  • łyżeczka majeranku 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_GR

Przygotowanie:

  1. Cebulę, seler, marchewkę i ziemniaka pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
    i podsmaż na średnim ogniu. 

  2. Groch wypłucz w wodzie i wrzuć do garnka z warzywami. Wszystko zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 40 minut, aż groch będzie miękki, rozpadający się. Jeśli uznasz,  że zupa jest za gęsta, dodaj wody.

  3. Dopraw zupę solą, majerankiem. 

Wariacje:

  • Dodatek kalafiora - do podsmażania warzyw możesz dodać kalafiora, a zupę doprawić kolendrą, kuminem, curry, albo garam masala, a wszystko trochę zblendować. W takiej wersji grochówka nabiera orientalnego charakteru.

bottom of page