top of page

Grzanka z fasolą 

Wersja podstawowa gotowa do wariacji. Sposób na ekspresową (lub awaryjną) kolację przygotowaną z czerstwego chleb i z tego co zawsze jest.

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Składniki na 4 grzanki:

  • szklanka ugotowanej grubszej fasoli (może być też z puszki)

  • 6 łyżek oliwy 

  • 4 ząbki czosnku opcjonalnie 

  • 1 łyżka soku z cytryny, może być też trochę startej skórki 

  • natka pietruszki

  • bułka ciabatka lub inne zalegające pieczywo

Przygotowanie:

  1. Na jednej patelni podgrzej oliwę z czosnkiem, a po chwili dodaj fasolę. Wymieszaj, a fasola niech się podgrzeje. Dodaj trochę soku z cytryny, ewentualnie skórki, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem.  

  2. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i ułóż kromki pieczywa. Podgrzewaj, aż będą tłuściutkie i chrupiące.

  3. Na ciepłe grzanki nałóż dużą łyżkę fasoli, posyp natką. W razie potrzeby polej dodatkową oliwą i posyp pieprzem. 

Wariacje: 

  • Na górę możesz zetrzeć trochę parmezanu albo innego twardego sera. 

  • Dodatek łyżki koncentratu pomidorowego, chlupnięcie sosem sojowym albo Worchester lub dodanie łyżeczki pasty miso wyciągnie smak umami. 

  • W bogatszej wersji wraz z fasolą można poddusić trochę szpinaku, jarmużu albo botwinki. 

  • Nie rezygnuj z natki pietruszki - przede wszystkim dodaje tutaj koloru i smaku, równoważy tłustości. A oprócz tego dostarcza witaminy C. Dzięki temu żelazo niehemowe z fasoli wchłania się dużo lepiej! 

bottom of page