Grzanka z fasolą
Wersja podstawowa gotowa do wariacji. Sposób na ekspresową (lub awaryjną) kolację przygotowaną z czerstwego chleb i z tego co zawsze jest.
Składniki na 4 grzanki:
-
szklanka ugotowanej grubszej fasoli (może być też z puszki)
-
6 łyżek oliwy
-
4 ząbki czosnku opcjonalnie
-
1 łyżka soku z cytryny, może być też trochę startej skórki
-
natka pietruszki
-
bułka ciabatka lub inne zalegające pieczywo
Przygotowanie:
-
Na jednej patelni podgrzej oliwę z czosnkiem, a po chwili dodaj fasolę. Wymieszaj, a fasola niech się podgrzeje. Dodaj trochę soku z cytryny, ewentualnie skórki, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem.
-
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i ułóż kromki pieczywa. Podgrzewaj, aż będą tłuściutkie i chrupiące.
-
Na ciepłe grzanki nałóż dużą łyżkę fasoli, posyp natką. W razie potrzeby polej dodatkową oliwą i posyp pieprzem.
Wariacje:
-
Na górę możesz zetrzeć trochę parmezanu albo innego twardego sera.
-
Dodatek łyżki koncentratu pomidorowego, chlupnięcie sosem sojowym albo Worchester lub dodanie łyżeczki pasty miso wyciągnie smak umami.
-
W bogatszej wersji wraz z fasolą można poddusić trochę szpinaku, jarmużu albo botwinki.
-
Nie rezygnuj z natki pietruszki - przede wszystkim dodaje tutaj koloru i smaku, równoważy tłustości. A oprócz tego dostarcza witaminy C. Dzięki temu żelazo niehemowe z fasoli wchłania się dużo lepiej!