Bruschetta (albo grzanka)
z fasolą
W najprostszej wersji na grzankę nałóż fasolę doprawioną oliwą, solą i pieprzem, z dodatkiem dowolnych liści albo ziół.

Składniki na 4 grzanki:
-
szklanka ugotowanej fasoli (lepsza ale ew z puszki)
-
4 ząbki czosnku
-
6 łyżek oliwy
-
upieczony mały burak
-
kilka liści szpinaku albo botwinki
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżka octu balsamicznego (albo więcej soku z cytryny)
-
2 łyżki sosu z granatów (albo łyżeczka cukru trzcinowego albo muscovado)
-
bułka ciabatka lub inna zalegająca kajzerka
Przygotowanie:
-
Czosnek obierz i posiekaj. Na głęboką patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzewaj kilka minut uważając żeby się nie przypalił. Następnie ostrożnie odłoż połowę czosnkowej oliwy na drugą patelnię.
-
Do czosnku dodaj pokrojonego w drobną kostkę buraka i fasolę. Podmażaj kilka minut na średnim ogniu. Dodaj sos z granatów lub cukier oraz sok z cytryny i ocet. Dosól do smaku. Na koniec dodaj pokorojone w paseczki liście.
-
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i ułóż przekrojone bułki. Pogrzewaj aż będą chrupiące.
-
Na ciepłe grzanki nałoż dużą łyżkę fasoli, posyp natką, albo pozostałymi liśćmi szpinaku albo botwiny. W razie potrzeby polej dodatkową oliwą.