top of page

Bruschetta (albo grzanka)
z fasolą 

W najprostszej wersji na grzankę nałóż fasolę doprawioną oliwą, solą i pieprzem, z dodatkiem dowolnych liści albo ziół. 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Składniki na 4 grzanki:

  • szklanka ugotowanej fasoli (lepsza ale ew z puszki)

  • 4 ząbki czosnku 

  • 6 łyżek oliwy 

  • upieczony mały burak 

  • kilka liści szpinaku albo botwinki 

  • 1 łyżka soku z cytryny 

  • 1 łyżka octu balsamicznego (albo więcej soku z cytryny)

  • 2 łyżki sosu z granatów (albo łyżeczka cukru trzcinowego albo muscovado)

  • bułka ciabatka lub inna zalegająca kajzerka 

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i posiekaj. Na głęboką patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzewaj kilka minut uważając żeby się nie przypalił. Następnie ostrożnie odłoż połowę czosnkowej oliwy na drugą patelnię. 

  2. Do czosnku dodaj pokrojonego w drobną kostkę buraka i fasolę. Podmażaj kilka minut na średnim ogniu. Dodaj sos z granatów lub cukier oraz sok z cytryny i ocet. Dosól do smaku. Na koniec dodaj pokorojone w paseczki liście. 

  3. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i ułóż przekrojone bułki. Pogrzewaj aż będą chrupiące. 

  4. Na ciepłe grzanki nałoż dużą łyżkę fasoli, posyp natką, albo pozostałymi liśćmi szpinaku albo botwiny. W razie potrzeby polej dodatkową oliwą. 

bottom of page