Hummus
Składniki na duży słoik:
-
250g suchej ciecierzycy
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 szklanka (270 g) jasnej pasty tahini
-
4 łyżki soku z cytryny
-
4 ząbki czosnku, posiekane albo przeciśnięte przez praskę
-
1/3 szklanki lodowato zimnej wody
-
sól
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody.
-
Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Ustaw garnek z grubym dnem na dużym ogniu
i wrzuć osuszoną ciecierzycę razem z sodą. Smaż na sucho ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj.
Jeśli wiesz, że hummus powoduje u Ciebie wzdęcia odlej wodę po pierwszym zagotowaniu, zagotuj z nową, zbierz szumowiny.
Gotuj ok. 40 minut, aż będzie bardzo miękka, rozpadająca się w palcach albo dająca się łatwo rozgnieść łyżeczką na talerzyku. Odcedź.
-
Ciecierzycę wrzuć do blendera lub dużej miski, jeśli używasz blendera z nasadką koktajlową. Miksuj do uzyskania gęstej pasty. Bywa naprawdę gęsta, czasem przydaje się pomoc w trzymaniu miski.
-
Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek i płaską łyżeczkę soli morskiej. Miksuj dalej (dalej jest b. gęsta).
-
I teraz czas na czary: dodaj stopniowo lodowatą wodę.. masa stanie się kremowa
i gładka. Ale miksuj dalej – nawet 5 minut aby pozbyć się reszty grudek.
-
Gotowy hummus powinien odpocząć min. 30 minut. Resztę wstaw do lodówki
i wyjmij pół godziny przed podaniem.
Mistrzowskie proporcje od Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi z książki Jerozolima