top of page

Hummus 

Składniki na duży słoik:

  • 250g suchej ciecierzycy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 szklanka (270 g) jasnej pasty tahini

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 4 ząbki czosnku, posiekane albo przeciśnięte przez praskę

  • 1/3 szklanki lodowato zimnej wody

  • sól

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_CI

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody.

  2. Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Ustaw garnek z grubym dnem na dużym ogniu
    i wrzuć osuszoną ciecierzycę razem z sodą. Smaż na sucho ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj.
    Jeśli wiesz, że hummus powoduje u Ciebie wzdęcia odlej wodę po pierwszym zagotowaniu, zagotuj z nową, zbierz szumowiny.
    Gotuj ok. 40 minut, aż będzie bardzo miękka, rozpadająca się w palcach albo dająca się łatwo rozgnieść łyżeczką na talerzyku. Odcedź.

  3. Ciecierzycę wrzuć do kielicha blendera. Miksuj do uzyskania gęstej pasty. 

  4. Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek i płaską łyżeczkę soli morskiej. Miksuj dalej (dalej jest b. gęsta).

  5. I teraz czas na czary: dodaj stopniowo lodowatą wodę.. masa stanie się kremowa
    i gładka. Ale miksuj dalej – nawet 5 minut, aby pozbyć się reszty grudek. 

  6. Gotowy hummus powinien odpocząć min. 30 minut. Resztę wstaw do lodówki
    i wyjmij pół godziny przed podaniem.

Mistrzowskie proporcje pochodzą z książki 
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Jerozolima

bottom of page