Przygotowanie:
-
Ciecierzycę przepłucz i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody.
-
Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Ustaw garnek z grubym dnem na dużym ogniu
i wrzuć osuszoną ciecierzycę razem z sodą. Smaż na sucho ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj 1,5 litra wody i zagotuj.
Jeśli wiesz, że hummus powoduje u Ciebie wzdęcia odlej wodę po pierwszym zagotowaniu, zagotuj z nową, zbierz szumowiny.
Gotuj ok. 40 minut, aż będzie bardzo miękka, rozpadająca się w palcach albo dająca się łatwo rozgnieść łyżeczką na talerzyku. Odcedź. -
Ciecierzycę wrzuć do kielicha blendera. Miksuj do uzyskania gęstej pasty.
-
Dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek i płaską łyżeczkę soli morskiej. Miksuj dalej (dalej jest b. gęsta).
-
I teraz czas na czary: dodaj stopniowo lodowatą wodę.. masa stanie się kremowa
i gładka. Ale miksuj dalej – nawet 5 minut, aby pozbyć się reszty grudek. -
Gotowy hummus powinien odpocząć min. 30 minut. Resztę wstaw do lodówki
i wyjmij pół godziny przed podaniem.
Mistrzowskie proporcje pochodzą z książki
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Jerozolima