Zupa z młodej kapusty z ciecierzycą
Garnek zupy
-
1 cebula
-
1 duża marchew
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy
-
4 średnie ziemniaki
-
połówka główki młodej kapusty (lub włoskiej) (ok 350g)
-
pęczek koperku
-
1,5 l bulionu
-
1 puszka/ słoik ciecierzycy
-
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
-
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, umyj warzywa. Marchew obierz i pokrój w pół-talarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, poszatkuj kapustę, oddziel łodyżki koperku i drobno pokrój, a listki posiekaj z grubsza.
-
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj 5 minut, dodaj czosnek, tymianek i łodyżki koperku. Po chwili dodaj ziemniaki i marchew, kapustę, dobrze wymieszaj. Zalej warzywa bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dodaj ciecierzycę bez zalewy i gotuj jeszcze 10 minut, aż marchewka i ziemniaki będą miękkie.
-
Podawaj z pajdą dobrego chleba z masłem albo olejem i posypane koperkiem.
Wariacje:
-
Zamiast ziemniaków możesz dodać pół szklanki ryżu
-
Możesz użyć białej kapusty
-
Zupę możesz zagęścić miksując kilka łyżek zupy i dodać z powrotem do garnka.