top of page

Kotlety z grochu

Składniki na ok. 8 sztuk (4 porcje): 

  • szklanka grochu łuskanego (ok. 200g)

  • kawałek czerstwej bułki (opcjonalnie)

  • 1,5 łyżki oleju lub masła 

  • 1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki wody (lub 1 jajko)

  • średnia cebula

  • 2 łyżki bułki tartej lub dowolnej mąki

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_GR

Przygotowanie:

  1. Groch ugotuj (możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie do gotowania). Bułkę namocz w wodzie i zmiksuj dokładnie w blenderze razem z grochem.
     

  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoto. Dodaj do grochu.
     

  3. Masę dopraw solą i pieprzem, wmieszaj siemię (2 łyżki mielonego siemienia+ 3 łyżki gorącej wody, papka jest gotowa po 5 minutach).
     

  4. Wyrabiaj okrągłe, grube kotlety, obtaczaj w bułce tartej i usmaż na oleju, możesz odsączyć na ręczniczku. Mogą się trochę rozpadać ale po przestudzeniu sa bardziej zwarte.  
     

  5. Podawaj z sosem grzybowym i z ostrą surówką np. z korniszonów (org.)
    Albo w bułce jak burgery. Na zimno smakują jak klasyczne mielone z cebulką. 

Przepis inspirowany
Bohdan Jacórzyński Rośliny Strączkowe w naszym żywieniu, Warszawa 1984

bottom of page