top of page

Kotlety z grochu

Te kotlety wykonuje się tak, jak mielone - aromatyczną masę formuje się w zgrabne kotlety i smaży na oleju.
Groch w połówkach nie wymaga namaczania! Na moich warsztatach zawsze były hitem, a w oczach kobiet gotujących dla całych rodzin widziałam nadzieję, że "to może przejdzie". 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_GR

Składniki na ok. 8 sztuk (4 porcje): 

  • szklanka grochu łuskanego (ok. 200g)

  • 1 jajko 

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • 1,5 łyżki oleju lub masła 

  • 2 łyżki bułki tartej lub dowolnej mąki

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Groch ugotuj (możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie do gotowania), aż będzie miękki, ok 20-30 minut.

  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoto. Dodaj do grochu. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce.

  3. Masę dopraw solą i pieprzem, spróbuj. Dodaj jajko. Masa powinna być dość zwarta i nie lepić się bardzo do rąk. W miarę potrzeby dosyp więcej bułki tartej lub mąki. 

  4. Rozgrzej olej na patelni. Nie obawiaj się - groch nie ma tłuszczu, więc smażenie w tym przypadku bardzo mu pasuje. 

  5. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety. Obtaczaj w bułce tartej i usmaż na rumiano.  

  6. Podawaj z ziemniakami i mizerią, z sosem grzybowym, z ostrą surówką np. z korniszonów albo w bułce z dodatkami - jak burgery. Dobrze się przechowują i łatwo odgrzewają. 

Przepis inspirowany
Bohdan Jacórzyński Rośliny Strączkowe w naszym żywieniu, Warszawa 1984

bottom of page