Kotlety z grochu
Składniki na ok. 8 sztuk (4 porcje):
-
szklanka grochu łuskanego (ok. 200g)
-
kawałek czerstwej bułki (opcjonalnie)
-
1,5 łyżki oleju lub masła
-
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki wody (lub 1 jajko)
-
średnia cebula
-
2 łyżki bułki tartej lub dowolnej mąki
-
ząbek czosnku
-
sól i pieprz
Przygotowanie:
-
Groch ugotuj (możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie do gotowania). Bułkę namocz w wodzie i zmiksuj dokładnie w blenderze razem z grochem.
-
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoto. Dodaj do grochu.
-
Masę dopraw solą i pieprzem, wmieszaj siemię (2 łyżki mielonego siemienia+ 3 łyżki gorącej wody, papka jest gotowa po 5 minutach).
-
Wyrabiaj okrągłe, grube kotlety, obtaczaj w bułce tartej i usmaż na oleju, możesz odsączyć na ręczniczku. Mogą się trochę rozpadać ale po przestudzeniu sa bardziej zwarte.
-
Podawaj z sosem grzybowym i z ostrą surówką np. z korniszonów (org.)
Albo w bułce jak burgery. Na zimno smakują jak klasyczne mielone z cebulką.
Przepis inspirowany
Bohdan Jacórzyński Rośliny Strączkowe w naszym żywieniu, Warszawa 1984