CZEKOLADOWO-ORZECHOWA v.1
-
szklanka ugotowanej fasoli lub z puszki
-
garść (ok. 15-20 małych sztuk) suszonych daktyli (albo rodzynek)
-
2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków soli, cukru, tłuszczów)
-
1 łyżka kakao
-
Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedź, zostawiając trochę wody z moczenia.
-
Fasolę i resztę składników umieść w blenderze z ostrzem S i dobrze zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta to dodaj wody z moczenia daktyli i/lub trochę mleka roślinnego.
Proporcje możesz zmieniać, bo zależą od tego czy chcesz uzyskać pastę bardziej orzechową, kakaową czy po prostu bardzo słodką. Proporcja fasoli i daktyli 1:1 daje bardzo słodki efekt. Dzieciom zwykle wystarcza (na szklankę fasoli) - spora garść daktyli. Opcjonalnie możesz dodać też wiórki kokosowe.
Do słodzenia możesz też użyć miodu (raczej o neutralnym smaku).
CZEKOLADOWO-ORZECHOWA v.2
-
szklanka ugotowanej fasoli lub z puszki
-
garść suszonych daktyli (albo rodzynek)
-
pół szklanki orzechów laskowych
-
1 łyżka kakao
Rozgrzej suchą patelnię i upraż orzechy. Gdy ostygną dobrze je zblednuj. Następnie dodaj resztę składników i zblenduj wszystko na gładką masę.
SEZAMOWA blondie
-
szklanka ugotowanej białej fasoli lub z puszki
-
garść suszonych daktyli (albo rodzynek)
-
1/4 szklanki tahini
-
nasiona sezamu, opcjonalnie
Wrzuć, zblenduj, voilà!