Pasty do chleba - słodkie

Do past możesz użyć dowolnej fasoli, np. Jasia drobnego, drobną białą, czerwoną kidney.

Dobre na chleb, grzanki, naleśniki albo gofry.

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

CZEKOLADOWO-ORZECHOWA v.1 ​​

  • szklanka ugotowanej fasoli lub z puszki 

  • garść (ok. 15-20 małych sztuk) suszonych daktyli (albo rodzynek)

  • 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków soli, cukru, tłuszczów)

  • 1 łyżka kakao 

Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedź, zostawiając trochę wody z moczenia. 

Fasolę i resztę składników umieść w blenderze z ostrzem S i dobrze zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta to dodaj wody z moczenia daktyli i/lub trochę mleka roślinnego.  

Proporcje możesz zmieniać, bo zależą od tego czy chcesz uzyskać pastę bardziej orzechową, kakaową czy po prostu bardzo słodką. Proporcja fasoli i daktyli 1:1 daje bardzo słodki efekt. Dzieciom zwykle wystarcza (na szklankę fasoli) - spora garść daktyli. Opcjonalnie możesz dodać też wiórki kokosowe. 

Do słodzenia możesz też użyć miodu (raczej o neutralnym smaku) albo melasy winogronowej, smak będzie trochę przypalony, ciekawy, ale mniej słodki niż daktyle. 

CZEKOLADOWO-ORZECHOWA v.2

  • szklanka ugotowanej fasoli lub z puszki 

  • garść suszonych daktyli (albo rodzynek)

  • pół szklanki orzechów laskowych

  • 1 łyżka kakao 

Rozgrzej suchą patelnię i upraż orzechy. Gdy ostygną dobrze je zblednuj. Następnie dodaj resztę składników i zblenduj wszystko na gładką masę. 

 

SEZAMOWA blondie 

  • szklanka ugotowanej białej fasoli lub z puszki 

  • garść suszonych daktyli (albo rodzynek)

  • 1/4 szklanki tahini 

  • nasiona sezamu, opcjonalnie 

Wrzuć, zblenduj, voilà!  

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona