top of page

Pasztet z grochu 

Składniki na keksówkę 22x11cm:

  • 1,5 szklanki (300 g) grochu

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej

  • 1 duża cebula lub 2 średnie

  • 2 średnie marchewki

  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • ½ łyżeczki cząbru 

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko

  • sól

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • 2 łyżki bułki tartej lub uprażonych i zmielonych pestek dyni do wysypania foremki​

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_GR

Przygotowanie:

  1. Groch i kaszę przepłucz w zimnej wodzie. Zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu. Wstaw do gotowania na średnim ogniu na pół godziny. Po tym czasie zamieszaj, sprawdź czy jest jeszcze woda i czy groch jest miękki (może być nawet rozpadający się). Jeśli nie, dodaj jeszcze pół szklanki wody. Ugotowaną masę odstaw na bok i zostaw pod przykrywką.

  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na 1-2 łyżkach oleju, aż do zrumienienia (7- 10 minut). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, posól, zamieszaj i podduś wszystko razem. Jeśli warzywa się za suche, dodaj jeszcze trochę oleju. Pod koniec smażenia dodaj zioła i przyprawy.

  3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Z grochowej masy wyciągnij przyprawy, dodaj do niej warzywa z patelni, siemię i wszystko dobrze wymieszaj. Zblenduj masę. 

  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, możesz posmarować dodatkowo olejem i wysypać prażonymi i mielonymi pestkami dyni. Wyłóż masę do formy, wygładź na wierzchu i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40  minut.

  5. Po tym czasie wyjmij i koniecznie ostudź przed krojeniem. Podawaj na pieczywie albo sam, z ogórkiem kiszonym, sałatką, musztardą, albo „na świeżo” – z pomidorem, ogórkiem zielonym albo sałatą. Pasztet możesz zamrozić.

Polecam też pasztet z paloną cebulą i wędzoną papryką z bloga Soja tu robię 

bottom of page