Pieczone ziemniaki
z soczewicą i szparagami

Składniki na 4 porcje: 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO
  • pół pęczka zielonych szparagów

  • 1 kg ziemniaków 

  • suszony rozmaryn

  • 1/2 szklanki soczewicy - zielonej lub czarnej 

  • szczypior 

  • świeża kolendra, bazylia, koper - duża garść

  • 1/4 szklanki oliwy 

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 

  • 1/2 łyżeczki miodu lub innego słodzika

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w ósemki. Jeśli masz młode malutkie ziemniaczki, możesz je zostawić bez krojenia. Większość ziemniaków możesz piec bez obierania. Natrzyj dwoma łyżkami oliwy, z łyżeczką soli i płaską łyżeczką rozmarynu. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie
    i chrupiące. 

  2. Szparagi umyj i włóż całe do naczynia żaroodpornego. Skrop lekko oliwą i dołóż do pieczenia na ostatnie 15 minut.  

  3. Przygotuj soczewicę - przepłucz, zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok 30 minut. Pod koniec gotowania posól sporą szczyptą soli. 

  4. Posiekaj garść szczypioru, koperek, kolendrę. Zrób sos - pozostałą oliwę wymieszaj
    z octem lub sokiem cytryny, miodem. 

  5. Upieczone szparagi pokrój na duże kawałki, ziemniaki wrzuć do miski, posyp soczewicą, polej sosem, i posyp ziołami. 

Wariacje: 

Zielona soczewica ma wyjątkowo mięsny smak. Czarna jest też pyszna i do tego bardzo elegancka - z nią sałatka wygląda bardzo wyjściowo. 

Możesz użyć także białych szparagów. 

Inspirowany przepisem z książki Marii Banach Strączki 

© 2019 by be strąk™ created with saikostudio™

  • Biały Instagram Ikona