Pieczone ziemniaki
z soczewicą i szparagami
Składniki na 4 porcje:
-
pół pęczka zielonych szparagów
-
1 kg ziemniaków
-
suszony rozmaryn
-
1/2 szklanki soczewicy - zielonej lub czarnej
-
szczypior
-
świeża kolendra, bazylia, koper - duża garść
-
1/4 szklanki oliwy
-
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
-
1/2 łyżeczki miodu lub innego słodzika
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w ósemki. Jeśli masz młode malutkie ziemniaczki, możesz je zostawić bez krojenia. Większość ziemniaków możesz piec bez obierania. Natrzyj dwoma łyżkami oliwy, z łyżeczką soli i płaską łyżeczką rozmarynu. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie
i chrupiące. -
Szparagi umyj i włóż całe do naczynia żaroodpornego. Skrop lekko oliwą i dołóż do pieczenia na ostatnie 15 minut.
-
Przygotuj soczewicę - przepłucz, zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok 30 minut. Pod koniec gotowania posól sporą szczyptą soli.
-
Posiekaj garść szczypioru, koperek, kolendrę. Zrób sos - pozostałą oliwę wymieszaj
z octem lub sokiem cytryny, miodem. -
Upieczone szparagi pokrój na duże kawałki, ziemniaki wrzuć do miski, posyp soczewicą, polej sosem, i posyp ziołami.
Wariacje:
Zielona soczewica ma wyjątkowo mięsny smak. Czarna jest też pyszna i do tego bardzo elegancka - z nią sałatka wygląda bardzo wyjściowo.
Możesz użyć także białych szparagów.
Inspirowany przepisem z książki Marii Banach Strączki