top of page

Pieczone ziemniaki
z soczewicą i szparagami

Składniki na 4 porcje: 

  • pół pęczka zielonych szparagów

  • 1 kg ziemniaków 

  • 1/2 szklanki soczewicy - zielonej lub czarnej 

  • świeża kolendra, bazylia, koper, szczypior - duża garść dowolnego miksu 

  • 1/4 szklanki oliwy 

  • 1 łyżka soku z cytryny lub łagodnego octu

  • łyżeczka miodu lub innego słodzika

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO

Przygotowanie:

  1. Ugotuj soczewicę - przepłucz, zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 30 minut, aż nasionka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Pod koniec gotowania posól sporą szczyptą soli. 

  2. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. 

  3. Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w ósemki. Większość ziemniaków możesz piec bez obierania. Jeśli masz młode malutkie ziemniaczki, możesz je zostawić bez krojenia. Ułóż je na blasze i natrzyj 1-2 łyżką oliwy i solą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż będą miękkie i podpieczone, ok 30-40 min.

  4. W tym czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 kawałki. Dołóż je na blachę do ziemniaków na ostatnie 15 min. pieczenia. 

  5. Posiekaj ulubione zioła - szczypior, koperek, kolendrę.

  6. Zrób sos vinegrette - oliwę wymieszaj z sokiem cytryny i miodem. 

  7. Upieczone ziemniaki ze szparagami wrzuć do miski, posyp soczewicą, polej sosem i posyp ziołami. 

Wariacje: 

  • Zielona soczewica ma wyjątkowo mięsny smak.

  • Czarna soczewica jest drobna i elegancka, przez co porównywana do kawioru - z nią sałatka wygląda bardzo wyjściowo. 

  • Możesz użyć także białych szparagów. 

Inspirowany przepisem z książki Marii Banach Strączki 

bottom of page