Pieczone ziemniaki
z soczewicą i szparagami
Składniki na 4 porcje:
-
pół pęczka zielonych szparagów
-
1 kg ziemniaków
-
1/2 szklanki soczewicy - zielonej lub czarnej
-
świeża kolendra, bazylia, koper, szczypior - duża garść dowolnego miksu
-
1/4 szklanki oliwy
-
1 łyżka soku z cytryny lub łagodnego octu
-
łyżeczka miodu lub innego słodzika
Przygotowanie:
-
Ugotuj soczewicę - przepłucz, zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 30 minut, aż nasionka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Pod koniec gotowania posól sporą szczyptą soli.
-
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
-
Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w ósemki. Większość ziemniaków możesz piec bez obierania. Jeśli masz młode malutkie ziemniaczki, możesz je zostawić bez krojenia. Ułóż je na blasze i natrzyj 1-2 łyżką oliwy i solą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż będą miękkie i podpieczone, ok 30-40 min.
-
W tym czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 kawałki. Dołóż je na blachę do ziemniaków na ostatnie 15 min. pieczenia.
-
Posiekaj ulubione zioła - szczypior, koperek, kolendrę.
-
Zrób sos vinegrette - oliwę wymieszaj z sokiem cytryny i miodem.
-
Upieczone ziemniaki ze szparagami wrzuć do miski, posyp soczewicą, polej sosem i posyp ziołami.
Wariacje:
-
Zielona soczewica ma wyjątkowo mięsny smak.
-
Czarna soczewica jest drobna i elegancka, przez co porównywana do kawioru - z nią sałatka wygląda bardzo wyjściowo.
-
Możesz użyć także białych szparagów.
Inspirowany przepisem z książki Marii Banach Strączki