Sałatka American style
To jest taka gęsta sałatka w stylu ziemniaczanej albo tuńczkowej, tylko, że z ciecierzycą. Można napakować ją do kanapki, albo zjeść do grillowanych dań.
Miska sałatki, na 4 kanapki:
-
puszka ciecierzycy albo szklanka ugotowanej
-
kilka korniszonów albo marynowanych grzybków
-
łyżeczka kaparów
-
pół czerwonej cebuli
-
1 laska selera naciowego
-
2-3 łyżki majonezu lub tahini
-
duża łyżeczka ostrej musztardy
Przygotowanie:
-
Cebulę, selera naciowego i korniszony pokrój bardzo drobno. Kapary lekko posiekaj.
-
Ciecierzycę rozgnieć widelcem, dodaj majonez albo tahini i musztardę, wymieszaj. Dodaj pokrojone warzywa. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
-
Żeby zrobić kanapkę - weź dwa kawałki dobrego pieczywa, posmaruj musztardą, włóż sałatę, plaster pomidora, dodatkową cebulę, nałóż sałatkę, przyłóż drugi kawałek pieczywa. Voila!
Przepis inspirowany tym ze strony Forks over Knives