Sałatka z pieczonymi warzywami
Składniki na 4 porcje:
-
2 średnie marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
1 mały seler lub część dużego
-
¾ szklanki zielonej soczewicy
-
pęczek koperku
-
1/4 szklanki oliwy z oliwek
-
1/4 szklanki orzechów laskowych
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
sól, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż do żaroodpornego naczynia, dobrze wymieszaj z łyżką oliwy, łyżeczką tymianku, ewentualnie dopraw solą. Selera dobrzej wyszoruj, osusz, natrzyj łyżeczką oliwy i zawiń
w folię aluminiową. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 40 minut aż będą miękkie albo nawet lekko chrupiące (trochę jak chipsy). Wyjmij upieczone warzywa i włóż do miski.Seler może potrzebować dłuższego pieczenia, ale jeśli jest malutki to godzina powinna wystarczyć. -
W czasie pieczenia warzyw opłucz soczewicę, zalej 1,5 szklanki wody, dorzuć liść laurowy
i ziele angielskie i ugotuj na średnim ogniu. Zajmie to ok. 30 minut. Gdy wchłonie cały płyn pozostanie sypka, jeśli wolisz bardziej miękką, dolej więcej wody do gotowania.
Na koniec wyjmij przyprawy. -
Orzechy laskowe upraż na patelni albo w gorącym piekarniku na blasze. Dokładnie posiekaj.
-
Selera wyjmij z folii aluminiowej, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dołóż do upieczonych warzyw, dodaj soczewicę, ocet, dopraw do smaku. Wmieszaj z połową orzechów. Przełóż do miski.
-
Przygotuj szybką koperkową oliwę – niedbale pokrojony pęczek (z gałązkami) zblenduj ze sporą ilością oliwy. Polej sałatkę, posyp pozostałymi orzechami i podawaj lekko ciepłą albo na zimno.
Wariacje:
Burak – aby go upiec, potraktuj go tak jak selera. Może być dodatkiem albo zastąpić inne warzywa.
Sałatkę możesz podać posypaną serem feta.