top of page

Sałatka z pieczonymi warzywami 

Składniki na 4 porcje: 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO
  • 2 średnie marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • 1 mały seler lub część dużego

  • ¾ szklanki zielonej soczewicy

  • pęczek koperku

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki orzechów laskowych

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • sól, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż do żaroodpornego naczynia, dobrze wymieszaj z łyżką oliwy, łyżeczką tymianku, ewentualnie dopraw solą. Selera dobrzej wyszoruj, osusz, natrzyj łyżeczką oliwy i zawiń
    w folię aluminiową. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 40 minut aż będą miękkie albo nawet lekko chrupiące (trochę jak chipsy). Wyjmij upieczone warzywa i włóż do miski.Seler może potrzebować dłuższego pieczenia, ale jeśli jest malutki to godzina powinna wystarczyć.

  2. W czasie pieczenia warzyw opłucz soczewicę, zalej 1,5 szklanki wody, dorzuć liść laurowy
    i ziele angielskie i ugotuj na średnim ogniu. Zajmie to ok. 30 minut. Gdy wchłonie cały płyn pozostanie sypka, jeśli wolisz bardziej miękką, dolej więcej wody do gotowania.
    Na koniec wyjmij przyprawy.

  3. Orzechy laskowe upraż na patelni albo w gorącym piekarniku na blasze. Dokładnie posiekaj.

  4. Selera wyjmij z folii aluminiowej, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dołóż do upieczonych warzyw, dodaj soczewicę, ocet, dopraw do smaku. Wmieszaj z połową orzechów. Przełóż do miski. 

  5. Przygotuj szybką koperkową oliwę – niedbale pokrojony pęczek (z gałązkami) zblenduj ze sporą ilością oliwy. Polej sałatkę, posyp pozostałymi orzechami i podawaj lekko ciepłą albo na zimno.

Wariacje:

 

Burak – aby go upiec, potraktuj go tak jak selera. Może być dodatkiem albo zastąpić inne warzywa.

Sałatkę możesz podać posypaną serem feta.

bottom of page