top of page

Smalec z fasoli 

To jest jeden z fasolowych klasyków. Przepis, który kradnie serca bliskie kuchni polskiej.

W zestawie z dobrym chlebem i ogórkiem małosolnym lub kiszonym jest to po prostu pyszna i pożywna pajda.

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Składniki na średni słoik:

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub z puszki)

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 duża cebula 

  • 1 jabłko, najlepiej rozpadające się, czyli np. szara reneta

  • 2 ziela angielskie 

  • 2 liście laurowe 

  • kilka ziaren pieprzu 

  • 2 goździki 

  • 2 nasiona jałowca (opcjonalnie)

  • sporo sosu sojowego 

  • pieprz 

  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Cebule i jabłko pokrój drobno. Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu. Rozgrzej olej i dodaj cebulę wraz z przyprawami (oprócz majeranku). Dodaj dużą szczyptę soli i duś ok. 10 minut, aż cebula będzie miękka.

  2. Na patelnię dodaj jabłko, zamieszaj i duś razem z cebulą jeszcze 10 minut, aż jabłko się rozpadnie.  Na koniec dodaj płaską łyżkę majeranku.

  3. Fasolę zblenduj z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki zimnej wody (jeśli używasz fasoli z puszki, woda prawdopodobnie nie będzie potrzebna). Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej wody, ale uważaj żeby nie stała się za rzadka. Masa nie musi być bardzo gładka. 

  4. Z duszonej cebuli i jabłka wyjmij przyprawy i przełóż do fasoli. Wszystko razem jeszcze trochę zblenduj do wymieszania. Nadal warto zostawić widoczne kawałki cebuli. 

  5. Dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym, majerankiem w zależności od tego jak wyrazistego smaku oczekujesz. Smalec najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania lub następnego dnia. Dobrze się przechowuje przez min. 3 dni.

Wariacje: 

  • Zamiast cebuli i jabłka można użyć pora i gruszki, tak jak w książce Marty Dymek Jadłonomia.

  • Możesz dodać ugotowaną na sypko kaszę gryczaną paloną lub białą, wtedy smalec będzie miał ciekawszą strukturę. 

bottom of page