Smalec z fasoli
To jest jeden z fasolowych klasyków. Przepis, który kradnie serca bliskie kuchni polskiej.
W zestawie z dobrym chlebem i ogórkiem małosolnym lub kiszonym jest to po prostu pyszna i pożywna pajda.

Składniki na średni słoik:
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub z puszki)
-
1/4 szklanki oleju rzepakowego
-
1 duża cebula
-
1 jabłko, najlepiej rozpadające się, czyli np. szara reneta
-
2 ziela angielskie
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren pieprzu
-
2 goździki
-
2 nasiona jałowca (opcjonalnie)
-
sporo sosu sojowego
-
pieprz
-
majeranek
Przygotowanie:
-
Cebule i jabłko pokrój drobno. Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu. Rozgrzej olej i dodaj cebulę wraz z przyprawami (oprócz majeranku). Dodaj dużą szczyptę soli i duś ok. 10 minut, aż cebula będzie miękka.
-
Na patelnię dodaj jabłko, zamieszaj i duś razem z cebulą jeszcze 10 minut, aż jabłko się rozpadnie. Na koniec dodaj płaską łyżkę majeranku.
-
Fasolę zblenduj z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki zimnej wody (jeśli używasz fasoli z puszki, woda prawdopodobnie nie będzie potrzebna). Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej wody, ale uważaj żeby nie stała się za rzadka. Masa nie musi być bardzo gładka.
-
Z duszonej cebuli i jabłka wyjmij przyprawy i przełóż do fasoli. Wszystko razem jeszcze trochę zblenduj do wymieszania. Nadal warto zostawić widoczne kawałki cebuli.
-
Dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym, majerankiem w zależności od tego jak wyrazistego smaku oczekujesz. Smalec najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania lub następnego dnia. Dobrze się przechowuje przez min. 3 dni.
Wariacje:
-
Zamiast cebuli i jabłka można użyć pora i gruszki, tak jak w książce Marty Dymek Jadłonomia.
-
Możesz dodać ugotowaną na sypko kaszę gryczaną paloną lub białą, wtedy smalec będzie miał ciekawszą strukturę.