top of page

Smalec z fasoli 

Składniki na średni słoik:

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA
  • szklanka ugotowanej fasoli (lepsza ale ew z puszki)

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 duża cebula 

  • 1 jabłko, najlepiej rozpadajace się, czyli np. szara reneta

  • 2 ziela angielskie 

  • 2 liście laurowe 

  • kilka ziaren pieprzu 

  • 2 gożdziki 

  • 2 nasiona jałowca (opcjonalnie)

  • sporo sosu sojowego 

  • pieprz 

  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój drobno. Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu, dodaj olej, po chwili cebulę wraz z zielem, liściem laurowym, pieprzem, goździkami i jałowcem. Dodaj dużą szczyptę soli i duś ok 10 minut aż cebula będzie miękka.

  2. Do cebuli dodaj jabłko, pokrojone na małe kawałki (nie trzeba obierać), zamieszaj i duś razem aż się rozpadnie.  Na koniec dodaj płaską łyżkę majeranku.

  3. Fasolę zblenduj niezbyt dokładnie, z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki zimnej wody (jeśli używasz fasoli z puszki, woda prawdopodobnie nie będzie potrzebna). 
    Jeśli będzie za gęste dodaj więcej wodu ale uważaj żeby nie było za rzadkie.  

  4. Z patelni wyciągnij przyprawy, a całą mieszankę przełoż do fasoli. Wymieszaj wszystko dokładnie. Masę możesz trochę zblednować ale nie zupełnie. 

  5. Dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym, majerankiem w zależności od tego jak wyraźny smak lubisz ale pamiętaj, że dobrze smakuje ze słonym ogórkiem kiszonym albo małosolnym. Snalec najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia. Dobrze się przechowuje przez min. 3 dni.

Wariacje: 

Zamiast cebuli i jabłka można użyć pora i gruszki, tak jak w książce Marty Dymek Jadłonomia.

Możesz dodać ugotowaną na sypko kaszę gryczaną paloną lub białą, wtedy w smalec będzie miał strukturę do gryzenia. 

bottom of page