Sos pomidorowy z soczewicą
Składniki na 4 porcje:
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 średnia marchewka
-
1 łodyga selera naciowego
-
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
-
1 puszka pomidorów (400g) lub podobna ilość passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów
-
¾ szklanki czerwonej soczewicy
-
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
-
łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Przygotuj warzywa - cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę obierz i pokrój w pół talarki, seler naciowy. Soczewicę wypłucz – w tym celu zalej ją wodą z kranu w misce, energicznie zamieszaj ręką, a wodę odlej. Możesz to zrobić dwukrotnie.
2. Garnek z grubym dnem albo głęboką patelnię ustaw na średnim ogniu. Dodaj oliwę, wrzuć cebulę, podduś 5 minut, a następnie dorzuć czosnek i podsmażaj razem przez chwilę (1-2 minuty). Dodaj pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zamieszaj i podduś ok.
5 minut. Aby sos był bardziej pikantny możesz dodać chili.
3. Dodaj pomidory z puszki i wszystko wymieszaj. Dodaj soczewicę i pół szklanki wody. Wymieszaj i zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut, aż sos się dobrze zredukuje, a soczewica będzie miękka i częściowo się rozpadnie. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Podawaj z dowolnym makaronem albo kaszą, posypane posiekaną natką albo bazylią.
Wariacje:
-
Ten sos możesz przygotować z różnych zalegających w lodówce warzyw, więc
w zależności od sytuacji może być bogatszy lub bardziej prosty. Cebula, soczewica
i pomidory już tworzą dobrą bazę pełnowartościowego sosu. -
Jeśli użyjesz zielonej soczewicy, która się nie rozpada, sos będzie bardziej „do gryzienia”. W takim wypadku soczewicę ugotuj al dente oddzielnie i dodaj do gotowania sosu.
-
W sezonie letnim wato użyć świeżych pomidorów. Do sosów dobrze nadają się podłużne.