top of page

Sos pomidorowy z soczewicą

Składniki na 4 porcje: 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO
  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 1 puszka pomidorów (400g) lub podobna ilość passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy

  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

  • łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Przygotuj warzywa - cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę obierz i pokrój w pół talarki, seler naciowy. Soczewicę wypłucz – w tym celu zalej ją wodą z kranu w misce, energicznie zamieszaj ręką, a wodę odlej. Możesz to zrobić dwukrotnie.  

2. Garnek z grubym dnem albo głęboką patelnię ustaw na średnim ogniu. Dodaj oliwę, wrzuć cebulę, podduś 5 minut, a następnie dorzuć czosnek i podsmażaj razem przez chwilę (1-2 minuty). Dodaj pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zamieszaj i podduś ok.
5 minut.  Aby sos był bardziej pikantny możesz dodać chili.

3. Dodaj pomidory z puszki i wszystko wymieszaj. Dodaj soczewicę i pół szklanki wody. Wymieszaj i zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut, aż sos się dobrze zredukuje, a soczewica będzie miękka i częściowo się rozpadnie. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.

 

Podawaj z dowolnym makaronem albo kaszą, posypane posiekaną natką albo bazylią.

Wariacje: 

  • Ten sos możesz przygotować z różnych zalegających w lodówce warzyw, więc
    w zależności od sytuacji może być bogatszy lub bardziej prosty. Cebula, soczewica

    i pomidory już tworzą dobrą bazę pełnowartościowego sosu.

  • Jeśli użyjesz zielonej soczewicy, która się nie rozpada, sos będzie bardziej „do gryzienia”. W takim wypadku soczewicę ugotuj al dente oddzielnie i dodaj do gotowania sosu.

  • W sezonie letnim wato użyć świeżych pomidorów. Do sosów dobrze nadają się podłużne.

bottom of page