Soczewica z tahini i kuminem
Składniki na 4 porcje:
• 200 g soczewicy
• 4 łyżki oliwy (albo 2 łyżki oliwy i łyżka masła)
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kuminu
• 4 średnie pomidory bez skórki albo puszka krojonych
• 25 g posiekanej kolendry z łodyżkami
• 60 g tahini
• 2 łyżki soku z cytryny
• pół czerwonej cebuli
• sól i pieprz
• papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj do miękkości – 20-30 min. Na patelnię wlej oliwę (albo masło
i oliwę), dodaj czosnek i kumin, podsmażaj przyprawy przez minutę.
2. Dodaj pomidory, większość pęczka kolendry i soczewicę. Duś przez kilka minut, mieszając
3. Dodaj tahini, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i szczyptę świeżego pieprzu.
4. Zmniejsz płomień i ciągle mieszając podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 5 minut,
aż będzie gorąca i gęsta. Lekko rozgnieć tłuczkiem albo widelcem.
5. Rozprowadź na półmisku, posyp cebulą pokrojoną w plasterki, resztą kolendry, skrop oliwą, oprósz papryką.
Podawaj z białym pieczywem, np. typu pita lub gruzińskie puri.
Przepis z książki Yotam Ottolenghi Obfitość