top of page

Soczewica z tahini i kuminem

Składniki na 4 porcje: 

•  200 g soczewicy 
•  4 łyżki oliwy (albo 2 łyżki oliwy i łyżka masła)
•  3 ząbki czosnku 
•  1 łyżeczka kuminu 
•  4 średnie pomidory bez skórki albo puszka krojonych  
•  25 g posiekanej kolendry z łodyżkami 
•  60 g tahini 
•  2 łyżki soku z cytryny 
•  pół czerwonej cebuli 
•  sól i pieprz

•  papryka w proszku

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_SO

Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotuj do miękkości – 20-30 min. Na patelnię wlej oliwę (albo masło
i oliwę), dodaj czosnek i kumin, podsmażaj przyprawy przez minutę.

2. Dodaj pomidory, większość pęczka kolendry i soczewicę. Duś przez kilka minut, mieszając

3. Dodaj tahini, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i szczyptę świeżego pieprzu.

4. Zmniejsz płomień i ciągle mieszając podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 5 minut,
aż będzie gorąca i gęsta. Lekko rozgnieć tłuczkiem albo widelcem.

5. Rozprowadź na półmisku, posyp cebulą pokrojoną w plasterki, resztą kolendry, skrop oliwą, oprósz papryką.

Podawaj z białym pieczywem, np. typu pita lub gruzińskie puri. 
 

Przepis z książki Yotam Ottolenghi Obfitość

bottom of page