Pasty do chleba (słone)
Do past możesz użyć dowolnej fasoli, np. Jasia drobnego, drobną białą, czerwoną kidney, albo Pinto.
Weź blender, wrzuć, miksuj, testuj różne kombinacje!
Składniki na średni słoik (ok. 300 ml)
Z OLIWĄ, czosnkiem i tymiankiem
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
1/3 szklanki oliwy
-
tymianek, czosnek
-
Oliwę podgrzej w garnuszku, dodaj tymianek (świeże gałązki lub suszony) oraz 2 ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry. Podgrzewaj przez chwilę i uważaj, żeby czosnek się nie przypalił.
-
Dodaj oliwę do fasoli (jeśli używasz gałązek, wyłów je z oliwy), podsmażony czosnek dodaj według uznania. Zblenduj z fasolą. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj łyżkę zimnej wody.
z ĆWIKŁĄ (przepięknie różowa!)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
ćwikła, sok z cytryny
Dodaj 2 łyżki ćwikły (zależy jak chrzanową pastę chcesz uzyskać, możesz dodać więcej samego chrzanu albo odwrotnie - same pieczone buraki). W miarę potrzeby, możesz dodać łyżkę soku z cytryny, trochę soli, łyżkę oleju.
z MUSZTARDĄ
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
musztarda, czosnek, majeranek
Do fasoli dodaj łyżeczkę musztardy, mały ząbek czosnku, sporą szczyptę majeranku.
W miarę potrzeby dodaj 1-2 łyżki dobrego oleju.
Jak HUMMUS
Zamiast ciecierzycy, użyj fasoli białej (może być drobna).
z PIECZONYM CZOSNKIEM (niezawodna Jadłonomia)
z MAKIEM (też Jadłonomia, z wariacją)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
mak, tymianek, oliwa, kawałek cebuli, ew. jabłka
Cebulę posiekaj drobno, podsmaż na 3 łyżkach oliwy. Dodaj tymianek. Dodaj jabłko, podsmaż aż zacznie się rozpadać. Wszystko dodaj do fasoli, zblenduj. Dodaj 2 łyżki maku, wymieszaj łyżką.
z PIECZARKAMI
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
8 pieczarek, czosnek, tymianek, majeranek
-
Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie, na ostatnie 2-3 minuty dodaj 2 małe pokrojone ząbki czosnku.
-
Do blendera wrzuć fasolę, podsmażone pieczarki, szczyptę majeranku i tymianku. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
z SUSZONYMI POMIDORAMI
-
szklanka ugotowanej fasoli, najlepiej sprawdzi się czerwona (lub 1 puszka)
-
suszone pomidory
Zblenduj fasolę z pomidorami mniej więcej w proporcji 1:1. Dodaj kilka łyżek oleju z pomidorów.
z CZERWONEJ FASOLI (erVegan)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
koncentrat pomidorowy, papryka słodka, ostra, wędzona, szczypiorek, cebula
Zblenduj fasolę z przyprawami, pokrojony szczypiorek wmieszaj do pasty.