top of page

Pasty do chleba (słone)

Do past możesz użyć dowolnej fasoli, np. Jasia drobnego, drobną białą, czerwoną kidney, albo Pinto. 

be-strąk_wix_layout_PRZEPISY_postacie_FA

Weź blender, wrzuć, miksuj, testuj różne kombinacje!

Składniki na średni słoik (ok. 300 ml)

Z OLIWĄ, czosnkiem i tymiankiem

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • 1/3 szklanki oliwy

  • tymianek, czosnek
     

  1. Oliwę podgrzej w garnuszku, dodaj tymianek (świeże gałązki lub suszony) oraz 2 ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry. Podgrzewaj przez chwilę i uważaj, żeby czosnek się nie przypalił. 

  2. Dodaj oliwę do fasoli (jeśli używasz gałązek, wyłów je z oliwy), podsmażony czosnek dodaj według uznania. Zblenduj z fasolą. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj łyżkę zimnej wody. 

z ĆWIKŁĄ (przepięknie różowa!)

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • ćwikła, sok z cytryny

Dodaj 2 łyżki ćwikły (zależy jak chrzanową pastę chcesz uzyskać, możesz dodać więcej samego chrzanu albo odwrotnie - same pieczone buraki). W miarę potrzeby, możesz dodać łyżkę soku z cytryny, trochę soli, łyżkę oleju. 

z MUSZTARDĄ 

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • musztarda, czosnek, majeranek 
     

Do fasoli dodaj łyżeczkę musztardy, mały ząbek czosnku, sporą szczyptę majeranku.
W miarę potrzeby dodaj 1-2 łyżki dobrego oleju.

 

Jak HUMMUS 

Zamiast ciecierzycy, użyj fasoli białej (może być drobna).

z PIECZONYM CZOSNKIEM (niezawodna Jadłonomia)

z MAKIEM (też Jadłonomia, z wariacją) 

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • mak, tymianek, oliwa, kawałek cebuli, ew. jabłka

Cebulę posiekaj drobno, podsmaż na 3 łyżkach oliwy. Dodaj tymianek. Dodaj jabłko, podsmaż aż zacznie się rozpadać. Wszystko dodaj do fasoli, zblenduj. Dodaj 2 łyżki maku, wymieszaj łyżką. 

z PIECZARKAMI

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • 8 pieczarek, czosnek, tymianek, majeranek 

  1. Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie, na ostatnie 2-3 minuty dodaj 2 małe pokrojone ząbki czosnku.

  2. Do blendera wrzuć fasolę, podsmażone pieczarki, szczyptę majeranku i tymianku. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. 

z SUSZONYMI POMIDORAMI 

  • szklanka ugotowanej fasoli, najlepiej sprawdzi się czerwona (lub 1 puszka)

  • suszone pomidory

Zblenduj fasolę z pomidorami mniej więcej w proporcji 1:1. Dodaj kilka łyżek oleju z pomidorów. 

z CZERWONEJ FASOLI (erVegan)

  • szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)

  • koncentrat pomidorowy, papryka słodka, ostra, wędzona, szczypiorek, cebula 

Zblenduj fasolę z przyprawami, pokrojony szczypiorek wmieszaj do pasty. 

bottom of page