Pasty do chleba (słone)
Do past możesz użyć dowolnej fasoli, np. Jasia drobnego, drobną białą, czerwoną kidney, albo Pinto.
Weź blender, wrzuć, miksuj, testuj i smakuj różne kombinacje!
Składniki na średni słoik (ok. 300 ml)
Z OLIWĄ, czosnkiem i tymiankiem
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
oliwa, tymianek, czosnek
1/3 szklanki oliwy podgrzej w garnuszku, dodaj tymianek (świeże gałązki lub suszony) oraz
2 ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry. Podgrzewaj przez chwilę i uważaj, żeby czosnek się nie przypalił.
Dodaj oliwę do fasoli (jeśli używasz gałązek, wyłów je z oliwy), podsmażony czosnek dodaj według uznania. Zblenduj z fasolą. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj łyżkę zimnej wody.
z ĆWIKŁĄ (przepięknie różowa!)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
ćwikła, sok z cytryny
Dodaj 2 łyżki ćwikły (zależy jak chrzanową pastę chcesz uzyskać, możesz dodać więcej samego chrzanu albno odwrotnie - same pieczone buraki). W miarę potrzeby, możesz dodać łyżkę soku z cytryny, trochę soli, łyżkę oleju.
z MUSZTARDĄ
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
musztarda, czosnek, majeranek
Do fasoli dodaj łyżeczkę musztardy, mały ząbek czosnku, sporą szczyptę majeranku.
W miarę potrzeby dodaj 1-2 łyżki dobrego oleju.
Jak HUMMUS
Zamiast ciecierzycy, użyj fasoli białej (może być drobna).
z PIECZONYM CZOSNKIEM (niezawodna Jadłonomia)
z MAKIEM (też Jadłonomia, z wariacją)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
mak, tymianek, oliwa, kawałek cebuli, ew. jabłka
Cebulę posiekaj drobno, podsmaż na 3 łyżkach oliwy. Dodaj tymianek. Dodaj jabłko, podsmaż aż zacznie się rozpadać. Wszystko dodaj do fasoli, zblenduj. Dodaj 2 łyżki maku, wymieszaj łyżką.
z PIECZARKAMI
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
8 pieczarek, czosnek, tymianek, majeranek
Pokrój pieczarki i podsmaż na oliwie, na ostatnie 2-3 minuty dodaj 2 małe pokrojone ząbki czosnku. Ostudzone dodaj do fasoli, razem ze szczyptą majeranku i tymianku. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
z SUSZONYMI POMIDORAMI
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
suszone pomidory
Zblenduj fasolę z pomidorami mniej więcej w proporcji 1:1. Możesz dodać ostrej, słodkiej papryki, tymianku, czosnku.
z CZERWONEJ FASOLI (erVegan)
-
szklanka ugotowanej fasoli (lub 1 puszka)
-
koncentrat pomidorowy, papryka słodka, ostra, wędzona, szczypiorek, cebula
Zblenduj fasolę z przyprawami, pokrojony szczypiorek wmieszaj do pasty.